Skip to main content

A konverzió jelentése és ereje: taktikák, amelyekkel kilőhetnek a konverziók

2024. 10. 14. 
szerző: Törökné Nagy Monika

A konverzió jelentése az online marketing világában alapvető fogalom, hiszen minden vállalkozás célja, hogy a látogatók valódi ügyfelekké váljanak. Bármit is teszünk, végső soron a konverzió lesz az, ami meghatározza a bevételeket, ezáltal pedig a vállalatunk növekedését is. Ez elméletben egyszerűnek hangzik a gyakorlatban azonban minden sokkal komplikáltabb. Hosszú utat jár be az érdeklődő, míg végül vásárlóvá avanzsál. Hogyan lehet elősegíteni, hogy bővelkedjünk az értékes konverziókban? Blogposztunkban ehhez adunk néhány tippet!

A konverzió jelentése

A konverzió jelentése, fogalma körül rengeteg a vita. Ennek oka, hogy „ahány ház, annyi konverzió”, vagyis ágazattól, vállalattól, céltól függ, hogy mit is nevezünk konverziónak. Ami biztos, hogy egy olyan látogatói cselekvés, amelyet egy vállalkozás el kíván érni és ami a végső cél felé tereli a szervezetet. Ez lehet egy hirdetésre történő kattintás, egy űrlap kitöltése, egy termék megvásárlása vagy egy szolgáltatás igénybevétele. Két fő típusa van: soft conversion és hard conversion.

Az egyik leggyakoribb soft conversion például a lead generálás, amikor a látogató megadja adatait egy ajánlat letöltéséhez vagy egy hírlevélre való feliratkozáshoz. Ezzel szemben a hard conversion konkrét és mérhető bevételt eredményező cselekvés, mint például egy vásárlás. Míg a soft conversion inkább a kapcsolatok építésére és az ügyfélbázis bővítésére fókuszál, addig a hard conversion közvetlenül érinti a vállalkozás pénzügyi eredményeit.

Miért fontos a konverzió a vállalkozások számára?

A konverzió jelentése túlmutat a puszta kattintások számán. A konverzió-optimalizálás a vállalkozások egyik legösszetettebb feladata, de egyben a leggyümölcsözőbb is. Ahhoz, hogy egy cég sikeres legyen, elengedhetetlen, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a célcsoportból. 

Az egyik legfontosabb tényező, amiért a konverzió kulcsfontosságú, az a bevételek növelése. Amikor egy hirdetés hatékonyan konvertál, az egyértelműen tükröződik a bevételi számokban. Minden lead, minden kattintás egy lehetséges ügyfél, aki hozzájárulhat az üzleti célok eléréséhez. Ráadásul a sikeres konverzió-optimalizálás javíthatja a felhasználói élményt és növelheti az ügyfélhűséget, mivel a látogatók elvárásait kielégíti és értéket nyújt számukra.

Ezért a konverzió meghatározása és optimalizálása nem csupán elméleti feladat, hanem gyakorlati szükségszerűség minden olyan vállalkozás számára, amely hosszú távú sikereket kíván elérni a digitális térben. De hogy lehet jól csinálni a konverzió-optimalizálását? A következőkben adunk néhány jól bevált tippet!

Hogyan növelhető a konverzió 2024-ben?

Az adatok mélyreható elemzése az egyik legfontosabb lépés a konverziók növelésében. A kvantitatív adatok számszerű betekintést nyújtanak a látogatói viselkedésbe, például, hogy hányan kattintanak egy adott gombra vagy mennyi időt töltenek egy oldalon. Ezeket az információkat olyan eszközökkel érheted el, mint a Google Analytics. Ezen túlmenően a kvalitatív adatok fontos kontextust és mélységet biztosítanak, például ügyfélvisszajelzések és felmérések formájában. Az ilyen típusú adatok segítenek megérteni, miért viselkednek úgy a látogatók, ahogyan.

A konverziós tölcsér vizsgálata szintén alapvető fontosságú. Ez segít megérteni, hogyan lépnek kapcsolatba az ügyfelek a weboldallal, és hol akadnak el a folyamatban. Egy jól optimalizált konverziós útvonal csökkenti az akadályokat, amellyel a látogatók szembesülnek, és megkönnyíti számukra a vásárlást vagy az űrlap kitöltését.

Hogyan növelhető a konverzió? Jöjjenek a tippek!

A weboldal szövegének optimalizálásával

Egyértelmű és vonzó értékajánlatokat kell megfogalmazni, amelyek azonnal megragadják a látogatók figyelmét. A SEO optimalizálás szintén kulcsfontosságú, hiszen a megfelelő kulcsszavak segítenek a jobb keresőmotor-eredmények elérésében, így több látogatót vonzanak. Fontos, hogy a szövegek egyszerűek és érthetőek legyenek, mert a bonyolult megfogalmazások elrettenthetik a felhasználókat.

Jobb felhasználói élmény kialakításával

A navigáció és a kereshetőség javítása segíti a látogatókat abban, hogy könnyen megtalálják, amit keresnek. Az oldal mobilbaráttá tétele elengedhetetlen, mivel egyre többen böngésznek okostelefonokon és tableteken. Az oldal sebességének növelése is kritikus fontosságú, mivel a lassú oldalak elijesztik a látogatókat.

Landing oldalak és cselekvésre ösztönző felhívások (CTA-k) optimalizálásával

A landing oldalak kulcsszerepet játszanak a konverziókban, mivel ezek az első pontok, ahol a látogatók léphetnek. A hatékony CTA-k egyértelműen közlik, mit tegyen a látogató, és gyakran sürgető hangnemet használnak, hogy azonnali cselekvésre ösztönözzenek. 

Online űrlapok és fizetési folyamatok egyszerűsítésével

Az űrlapok esetében prioritás, hogy a mezők száma minimalizált legyen, csak a legszükségesebb információk megadását kérjük. Az automatizált megoldások, mint például az előre kitöltött adatok, jelentősen csökkenthetik a kitöltési időt és a hibázási lehetőségeket. Ha mégis hiba történne, az űrlapok egyértelműen jelezzék, mi a probléma és hogyan lehet azt javítani.

Ajánlóprogram létrehozásával

Az ajánlóprogramok hihetetlen hatékonysággal bírnak a konverziók növelésében. Az emberek szívesebben bíznak meg egy termékben vagy szolgáltatásban, ha azt egy barát vagy ismerős ajánlja. Egy jól kialakított ajánlóprogrammal nem csak új ügyfeleket szerezhetsz, de meglévő ügyfeleidet is aktívan bevonhatod a promócióba. Amikor egy ügyfél lelkesen ajánlja másoknak a termékedet, az a legjobb marketing, amit kaphatsz. Az ajánlóprogramban részt vevő ügyfeleknek kínált jutalmak, például kedvezmények vagy ingyenes termékek, motiválják őket még több ajánlásra.

Vélemények, „bizonyítékok” frissítése

A vélemények, értékelések és tanúsítványok alapvető szerepet játszanak az online hitelesség felépítésében. A vásárlók szeretnek tudni mások tapasztalatairól, mielőtt döntést hoznának. Egy pozitív vélemény vagy egy elismerő értékelés hihetetlenül növelheti a bizalmukat. Nem elég egyszer begyűjteni ezeket a véleményeket, folyamatosan frissíteni kell őket, hogy az aktuálisak és relevánsak maradjanak. Használd weboldaladon kiemelten ezeket a visszajelzéseket, és ne felejtsd el bemutatni a tanúsítványokat és díjakat, amelyeket elnyertél. Az ilyen „bizonyítékok” növelik a weboldalad hitelességét és meggyőző erejét.

Élő chat integrálása a weboldalra

Az élő chat bevezetése jelentősen növelheti a konverziós arányt. Amikor a vásárlóknak kérdéseik merülnek fel, az azonnali válaszadás lehetősége csökkenti a kétségeiket és gyorsítja a vásárlási folyamatot. Az élő chat előnye, hogy valós időben segíthetsz a látogatóidnak, megoldhatod a problémáikat és eloszlathatod az aggályaikat. Az élő chat kombinálása chatbotokkal lehetővé teszi, hogy non-stop támogatást nyújts. A chatbotok hatékonyan kezelhetik az egyszerűbb kérdéseket és feladatokat, míg az összetettebb problémákat átadja az emberi ügyfélszolgálatosoknak. Ezzel a hibrid megközelítéssel mindig biztosíthatod a magas színvonalú ügyfélszolgálatot.

Egyklikkes vásárlás bevezetése

Képzeld el, hogy egy vásárló már a kosarában tartja a kívánt terméket, de a hosszadalmas fizetési folyamat miatt végül meggondolja magát. Az egyklikkes vásárlás segít elkerülni az ilyen eseteket. Ez az egyszerű és gyors megoldás lehetővé teszi, hogy a vevők mindössze egy kattintással befejezzék a vásárlást. Az Amazon példája jól mutatja, hogy a folyamat mennyire hatékony lehet. A kevesebb lépés a vásárlás során csökkenti a lemorzsolódás esélyét, és növeli a konverziós arányt.

Több fizetési lehetőség biztosítása

Nem minden vásárló preferálja ugyanazt a fizetési megoldást. Néhányan a hitelkártyát részesítik előnyben, míg mások szívesebben használnak PayPal-t vagy egyéb mobilfizetési lehetőségeket. Amikor többféle fizetési mód áll rendelkezésre, az vásárlók nagyobb valószínűséggel fejezik be a vásárlási folyamatot, mivel kényelmesebbnek találják. A különböző fizetési lehetőségek biztosítása tehát egy egyszerű, de hatékony módja annak, hogy növeljük a konverziós arányt.

Kosárelhagyási stratégiák alkalmazása

A kosárelhagyás a konverzió egyik legnagyobb ellensége lehet. Sokszor előfordul, hogy a vásárlók valamilyen oknál fogva otthagyják a kosarukat, mielőtt befejeznék a vásárlást. Ilyen helyzetekben fontos, hogy hatékony kosárelhagyási stratégiákat alkalmazz. Az emlékeztető e-mailek például fontos szerepet játszhatnak abban, hogy visszacsábítsd a vásárlókat. Emellett érdemes lehet különféle kedvezményeket felajánlani, vagy egyszerűen emlékeztetni őket arra, hogy várják őket a termékek a kosarukban. Az ilyen stratégia nemcsak növeli az esélyét annak, hogy a vásárlók visszatérjenek és befejezzék a vásárlást, de hosszú távon is javítja a konverziós arányt.

A konverziós arány növelése tehát többféle módon lehetséges, de a vásárlási folyamat egyszerűsítése és a fent említett stratégiák alkalmazása minden bizonnyal jelentős előnyökkel járhat.

A Meraki Marketing szakértő csapata elkötelezett amellett, hogy ügyfelei számára a legmagasabb szintű konverziós optimalizálási szolgáltatásokat nyújtsa. Innovatív megoldásainkkal és személyre szabott stratégiáinkkal növelheted webhelyed vonzerejét és hatékonyságát. Gondoskodunk arról, hogy a látogatók ne csupán érdeklődők maradjanak, hanem elkötelezett vásárlókká váljanak. Széles körű tapasztalatunk révén egyedi igényekhez igazodó megoldásokat kínálunk, amelyekkel maximalizálhatod bevételedet.