Skip to main content

A sikeres e-mail marketing titka

2024. 01. 17. 
szerző: Törökné Nagy Monika

Az e-mail marketing ma már nem csupán egy lehetőség, hanem az üzleti siker egyik záloga lehet, amennyiben tudatos és magas színvonalú. A közösségi média zsongásában és a PPC hirdetések kavalkádjában könnyű elfelejteni, hogy van egy eszköz, ami közvetlenül, személyesen szólíthatja meg a vásárlókat: az e-mail. Valóban van ereje az e-mail marketingnek? És hogyan lehet igazán jól csinálni? Ezeknek járunk utána!

Gondoljunk csak bele: milyen gyakran ellenőrizzük a postafiókunkat? Nap mint nap, óránként vagy talán percről percre? A potenciális ügyfelek is így tesznek, az e-mail tehát ebből a szempontból egy páratlan lehetőség az üzenetek célba juttatására.

Az e-mail a digitális marketing eszközök tárházában a régi motorosok közé tartozik, éppen ezért sokan megkérdőjelezik hatékonyságát. A számok azonban nem ezt igazolják! A HubSpot statisztikái szerint 4 milliárd e-mail felhasználó van a világon, akik 347 milliárd emailt küldenek és fogadnak naponta. A marketing szakemberek harmada használja ezt az eszközt, 38%-uk pedig inkább növelni szeretné az e-mail marketing költségkeretét. Ez nem is csoda, a Litmus adatai szerint ugyanis az e-mailek átlagosan 36 dollár ROI-t eredményeznek minden elköltött dollár után, amivel kenterbe verik a többi kommunikációs csatornát.

De hogyan lehet a legtöbbet kihozni az e-mail marketingből? Mielőtt sorra vennénk a legfontosabb tudnivalókat, ismerjük meg a három legfontosabb érvet, amiért érdemes időt szentelni ennek a marketing eszköznek!

Az e-mail marketing előnyei

Közvetlen kapcsolat a célközönséggel

Az email képes arra, amire a legtöbb marketingeszköz nem, ez pedig a közvetlenség. Akár egy barát, egy kávé mellett képes megszólítani a vevőket. Mindez egy egyedülálló lehetőséget teremt a márkaépítéshez és a vásárlói lojalitás növeléséhez.

Mérhető eredmények és ROI

Minden sikeres üzleti stratégia alapja a mérhetőség és az e-mail marketing ebben verhetetlen. Könnyedén nyomon követhetjük, hányan nyitották meg a levelet, és hányan kattintottak a benne lévő hivatkozásokra. Ezáltal pontos képet kaphatunk arról, hogy mennyi bevételt generált egy-egy kampány, ami közvetlenül a befektetés megtérülését (ROI) is mutatja. Az adatok nem hazudnak, így folyamatosan finomíthatjuk a módszereket, az üzeneteket.

Testreszabható és automatizálható kampányok

Az e-mail marketing egyik legnagyobb előnye, hogy számtalan személyre szabási lehetőséget kínál. Egy születésnapi kupon az ügyfélnek? Egyszerű! Egyedi ajánlatok éppen az adott vásárló igényeire szabva? Semmi probléma. Ráadásul mindezt automatizálhatjuk: állítsuk be egyszer, és hagyjuk, hogy a rendszer dolgozzon helyettünk. Így több idő jut a kreatív ötletekre és az üzleti stratégia fejlesztésére.

Mire ügyeljünk az e-mail marketing során?

Az e-mail marketing egy összetett tevékenység, ami olyan fontos elemekből áll, mint a célközönség meghatározása, az email lista összeállítása, gondozása. Nem mindegy az sem, hogy mit és milyen formában küldünk a potenciális vásárlóknak. Ismerjük meg, hogy mi mindenre érdemes figyelni!

Célközönség meghatározása

Mint a puzzle első darabja, a célközönség meghatározása esszenciális a sikeres e-mail marketing stratégiához. Kik azok, akik valóban érdeklődnek az üzenet, a termék iránt? Azokat az embereket kell megtalálni, akikben tovább erősíthető az elköteleződés és hajlandóak vásárolni is. Ha igazán profin akarjuk csinálni, akkor érdemes vásárlói profilokat létrehozni és ezek alapján személyre szabni az üzeneteket.

Adatbázis, e-mai lista építése és karbantartása

Az adatbázis esetében a legfontosabb a minőség. Hiába vásárolunk több ezres listákat, ha számunka nem releváns közönséget tudunk csak elérni. A legjobb, ha önkéntes feliratkozás útján gyűjtjük az e-mail címeket, ezzel eleve kiszűrhetjük azokat, akik nem érdeklődnek. Ez azonban nem olyan egyszerű, mivel az emberek nem szívesen adják meg az e-mail címüket csak úgy. Célravezető lehet tehát például egy nyereményjátékhoz, hasznos tartalom letöltéséhez kötni az adatbázis építését.

Figyeljünk arra, hogy a feliratkozók adatait naprakészen tartsuk, töröljük a többszörösen visszapattanó címeket és szüntessük meg az inaktív regisztrációkat. Ez a "tisztítási" folyamat elengedhetetlen a hírlevél hatékonyságának megőrzése érdekében.

Az adatvédelmi szabályok betartása

Az e-mail marketingben az adatvédelmi szabályok betartása olyan, mint a közlekedési szabályok követése: nemcsak etikai kötelesség, hanem jogi előírás is. Ügyeljünk arra, hogy a GDPR és egyéb helyi szabályokat maradéktalanul betartsuk, hogy biztonságban tudhassuk ügyfeleink adatait és a vállalata hírnevét is. Arról nem is beszélve, hogy így elkerülhetjük a komoly büntetéseket, amelyeket az ilyen jellegű szabályok megsértéséért kiróhatnak.

Figyelemfelkeltés a tárgyban

A tárgysor az e-mail marketing koronájának gyémántja – ha ez nem vonzza magára a figyelmet, a többi rész észrevétlen marad. A jó tárgysor rövid, lényegre törő és kíváncsiságot kelt. Próbáljunk meg egy kérdést feltenni, vagy az érzelmekre hatni, a lényeg, hogy a tárgy legyen releváns és érdekes. Az emberek gyakran döntenek egyetlen pillantással, ezért a tárgysorokat úgy kell megkomponálni, mint egy profi szerző a könyv címét.

Tartalomstruktúra: Bevezetés, fő szöveg, CTA (felhívás a cselekvésre)

Törekedjünk arra, hogy a tartalom strukturált legyen. Hogy milyen struktúrát követ, azt persze függ az e-mail típusától. Általánosságban érdemes egy rövid bevezetővel kezdeni, amelyben felvázoljuk a témát, a fő szövegben kifejtjük azt, és végül jön a cselekvésre ösztönzés, vagyis a CTA (pl.: „Fedezd fel!”, Regisztrálj most!”).

Ha például értékesítési célú a levél, akkor a fő szöveg helyét a konkrét ajánlatok foglalják el, vagy ha egy esemény meghívója, akkor annak részleteit. Ez mindig az adott helyzettől függ!

Vizuális elemek fontossága

Egy kép többet mond ezer szónál – és ez az e-mail marketingre is igaz. Gazdagítsuk a hírlevelet minőségi vizuális tartalommal, mely az üzenetet nem csak kiegészíti, hanem kiemeli. A professzionális képek, infografikák és egyéb vizuális elemek segítenek abban, hogy az olvasók könnyedén átlássák és megértsék a közölt információt, fokozva ezzel a felhasználói élményt és az elkötelezettséget is.

Spam szűrők kikerülése

Nem szeretnénk, ha leveleink a spam mappában landolnának, igaz? Fontos észben tartani néhány aranyszabályt. Elsőként, kerüljük a gyanús és túlzottan „reklámszagú” kifejezéseket a tárgysorban és a levél szövegében egyaránt. Másodsorban, használjunk megbízható e-mail szolgáltatót, ami szavatolja az e-mailek hitelességét. Harmadsorban pedig, mindig adjunk lehetőséget a feliratkozóknak, hogy leiratkozhassanak – ez nemcsak a jó modort tükrözi, hanem jogi kötelezettség is.

A túl gyakori vagy irreleváns e-mailek 

Az információs túlterhelés korában könnyű elveszni a levelek tengerében. Ha túl gyakran bombázzuk a feliratkozóinkat, ellenkező hatást válthatunk ki: unsubscribe, vagyis leiratkozás lesz belőle. A kiküldések során legyünk tudatosak. Ismerjük meg az ideális gyakoriságot, és küldjünk inkább minőségi, releváns tartalmat ritkábban.

3 Tipp a konverzió növelésére

Legyen valóban hatásos a CTA!

A Call-To-Action (CTA) az egyik legfontosabb elem egy e-mailben. Ez a kis gomb vagy link határozza meg, hogy a lista tagjai megteszik-e az általunk kívánt lépést. Egy hatásos CTA közvetlen, tiszta, és segíti az olvasót a vásárlás, feliratkozás vagy további információhoz jutás felé. Gondosan válasszuk meg a szavakat, és ügyeljünk rá, hogy azok ösztönzők legyenek, de ne tolakodók.

Ajánlatok és akciók kommunikálása

Mindenki szereti a jó ajánlatokat. Az e-mail ideális platform arra, hogy értesítsük az embereket az aktuális akcióinkról, új termékeinkről vagy egyedi kedvezményeinkről. Az üzenet hangneme legyen olyan, mintha egy baráti ajánlást adnánk, ami megkönnyíti, hogy az e-mail fogadója pozitívan reagáljon. Ne feledjük, hogy az online marketing nem pusztán a termékünk eladása, hanem egy kapcsolat építése is a fogyasztóval.

Érzelmi intelligencia és pszichológia szerepe

Egy e-mail sokkal több, mint egyszerű szöveg; érzelmeket és gondolatokat közvetít. Az érzelmekre való hatással - például humorral vagy meglepetéssel - növelhetjük a levél hatékonyságát. Fontos megérteni és előre látni, hogyan reagálhatnak címzettek a különböző üzenetekre. A lényeg, hogy empatikusak legyünk, és adjunk valódi értéket minden küldött e-maillel.

A sikeres e-mail marketing nem pusztán technika vagy stratégia kérdése. Amikor megértjük, hogy a címlista minden egyes tagja egy egyedi személy, akinek vannak érzései, vágyai és szükségletei, akkor képesek leszünk olyan leveleket írni, amelyeket nemcsak átfutnak, hanem cselekvésre is ösztönöznek.

Hatékony és sikeres marketinget szeretnél? Vedd fel velünk a kapcsolatot!