Skip to main content

7 social media platform, 7 cél - Melyiket válasszuk üzleti céljaink eléréséhez?

2024. 08. 16. 
szerző: Törökné Nagy Monika

A közösségi média mára elengedhetetlen eszközzé vált a vállalkozások számára az ügyfelekkel való kapcsolattartásban és a márkaépítésben. Magyarországon a lakosság több mint 70%-a aktív közösségi média felhasználó, így ezek a platformok hatalmas potenciált rejtenek az üzleti növekedés szempontjából. De vajon melyik közösségi média felületet érdemes választani? A válasz nem egyszerű, hiszen a különböző platformok eltérő célközönséggel, funkciókkal és lehetőségekkel rendelkeznek. A következőkben részletesen áttekintjük a legnépszerűbb platformokat, segítve ezzel a tudatos döntéshozatalt. Elemezzük többek között a felhasználói adatokat, a hirdetési lehetőségeket és az egyes közösségi média felületek erősségeit, hogy könnyebben megtalálhassuk a vállalkozásunk számára leghatékonyabb megoldást.

A social media platformok sokfélesége már-már zavarba ejtő lehet. Időről időre bekopogtat az ablakon egy ígéretesnek tűnő csatorna, hónapok, évek elteltével pedig kiderül, hogy valóban akkora durranás volt-e, mint amilyennek a szakmai közönség gondolta. A közösségi média trendekről az alábbi cikkünkben olvashatsz.

A DataReportal adatai szerint a legnépszerűbb social media felület Magyarországon a YouTube 7,29 millió felhasználóval. Ezt követi a Facebook, ahol 5,35 millió ember regisztrált, majd a TikTok 3,24 millió emberrel, ami azt jelenti, hogy ezutóbbi felületen a regisztrációra jogosultak 30%-át el lehet érni. A negyedik helyen áll az Instagram 2,7 millió felhasználóval, a következő a Pinterest 2,09 millió userrel, a Linkedin 1,6 millió regisztrációval és az X 1,46 millió userrel.

Ismerjük meg közelebbről ezeket a platformokat, és hogy melyiket mikor érdemes használni!

A legnépszerűbb social media platformok

YouTube - Videók birodalma

Ha videós tartalommal szeretnénk üzleti célokat elérni, a YouTube a tökéletes választás. A magyarországi felhasználók száma meghaladja a 7 milliót, így hatalmas potenciális közönséget érhetünk el. A videóhirdetés mellett szponzorált tartalmakkal, termékbemutatókkal is növelhetjük ismertségünket.

Fontos azonban szem előtt tartani a YouTube keresőoptimalizálási tényezőit, hogy videóink minél több emberhez eljuthassanak. A jól megválasztott címek, leírások és kulcsszavak sokat lendíthetnek az organikus megjelenéseken. Ne felejtsük el, a YouTube egyben a második legnagyobb keresőmotor is a Google után!

Facebook - A személyes kapcsolatok fellegvára

A Facebook vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb közösségi média platform hazánkban. A felhasználók száma meghaladja az 5 milliót, ami a teljes magyar lakosság több mint felét jelenti. Bár sokak szerint a Facebook fénykora leáldozóban van, az üzleti jelenlét szempontjából még mindig megkerülhetetlen.

A platform előnye, hogy szinte minden korosztályt elérhetünk, legyen szó fiatalokról vagy idősebbekről. A Facebook gazdag célzási lehetőségeket kínál a hirdetések testreszabásához, így pontosan megcélozhatjuk a számunkra ideális közönséget. Hátránya viszont, hogy az organikus elérés jelentősen csökkent az elmúlt években, így fizetett hirdetések nélkül nehéz érvényesülni.

TikTok - A fiatalos lendület

A TikTok az elmúlt években robbant be a köztudatba, mára pedig már közel 3 millió magyar felhasználóval büszkélkedhet. Bár sokan még mindig a tinik platformjaként tekintenek rá, egyre több 30-as, 40-es korosztályhoz tartozó is felfedezi magának.

A TikTok remek terep a kreatív, egyedi videós tartalmakhoz. Márkaépítésre, figyelemfelkeltésre kiválóan alkalmas, hiszen a felhasználók imádják a szórakoztató, magával ragadó videókat. Ha üzleti profilunkkal részt veszünk az aktuális kihívásokban, jelentősen növelhetjük elérésünket és az elköteleződést. A hirdetéselérés tekintetében bőven van benne potenciál: 2023 és 2024 között, egyetlen év alatt 22,6%-kal növekedtek az elérések.

Instagram - Esztétika és vizualitás

Az Instagramon hazánkban 2,7 millió felhasználót találunk, többségében nőket (56,6%). Ez a platform tökéletes választás, ha termékeink vagy szolgáltatásaink vizuális úton jól bemutathatók. Az igényes fotók, kreatív képi világ elengedhetetlen az üzleti siker érdekében.

Az Instagram folyamatosan bővülő funkciókkal segíti a vállalkozásokat. A hagyományos képek mellett érdemes videós tartalmakkal, Reels videókkal, IGTV posztokkal is dolgoznunk. A felhasználók szeretik a történeteket, a bepillantást a kulisszák mögé. Hirdetési szempontból pedig az Instagram és a Facebook kereszthirdetési lehetőségei nagyon hatékonyak tudnak lenni. Ráadásul, az elmúlt évben a potenciális hirdetéselérés 8%-kal emelkedett, ami remek hír a vállalatoknak.

Pinterest - Az ötletek tárháza

Bár a Pinterestnek felhasználói bázisa 2,09 millió fő, a regisztrációra jogosultak 23,7%-a használja a felületet. Elsősorban nőket találunk itt, akik kreatív ötletekre, inspirációra vadásznak a legkülönfélébb témákban.

Ha termékeink, szolgáltatásaink jól illeszkednek a Pinteresten népszerű kategóriákba, érdemes képi tartalmakkal dolgoznunk. Fontos a keresőoptimalizálás, a releváns kulcsszavak használata, hogy az ötletekre fogékony közönség ránk találhasson. A Pinterest ráadásul általában jóval kevésbé kompetitív hirdetési szempontból, így kiemelkedő eredményeket érhetünk el.

LinkedIn - Professzionális kapcsolatépítés

A LinkedIn ugyan szerényebb felhasználószámmal rendelkezik itthon (1,6 millió fő), mégis nagyszerű közösségi média platform. B2B szempontból kiemelkedően hasznos, hiszen jellemzően cégvezetőket, döntéshozókat, szakembereket találunk itt. Kiváló terep személyes márkánk építésére, szakmai tartalmak megosztására.

A LinkedInen könnyedén kialakíthatunk értékes kapcsolatokat, új üzleti partnereket szerezhetünk. A hirdetési rendszer pedig remekül célozható, így a számunkra fontos iparágakban tevékenykedőket érhetjük el. Arról nem is beszélve, hogy az elérések egyetlen év alatt több mint 14%-kal emelkedtek. Nagyszerű platform munkaerő toborzásra is, hiszen az álláskeresők előszeretettel böngészik az itteni lehetőségeket.

X – az egykori Twitter

A leánykori nevén Twitterként megismert platform 2024 elején 1,46 millió felhasználóval rendelkezett Magyarországon, ez a regisztrációra jogosultak 16,6%-át jelenti. Ez a platform a véleményvezérek jelenlétének ad teret tömör és lényegre törő üzenetek formájában. Kapcsolatépítésre kifejezetten alkalmas, sokféle funkciót, lehetőséget kínáló felület.

Döntési szempontok a megfelelő platform kiválasztásához

A közösségi média platform kiválasztásánál az első és legfontosabb lépés, hogy tisztában legyünk üzleti és marketing céljainkkal. Mit szeretnénk elérni? Növelni az ismertségünket, közvetlenül termékeket vagy szolgáltatásokat értékesíteni, esetleg közösséget építeni a márkánk köré? A céljaink alapján könnyebben meghatározhatjuk, mely platformok illeszkednek legjobban a stratégiánkhoz.

Emellett elengedhetetlen, hogy pontosan ismerjük a célközönségünket. Milyen demográfiai jellemzőkkel rendelkeznek, milyen tartalmakat fogyasztanak szívesen, és főként mely közösségi média felületeken aktívak? Az ideális ügyfélprofil körvonalazása segít megtalálni azokat a platformokat, ahol a legnagyobb valószínűséggel érhetjük el a potenciális vásárlóinkat.

Ne feledkezzünk meg a versenytársaink tevékenységének feltérképezéséről sem! Figyeljük meg, ők mely közösségi média csatornákon vannak jelen, milyen típusú tartalmakat osztanak meg, és mennyire sikeres a kommunikációjuk. Ez hasznos információkkal szolgálhat számunkra, ugyanakkor fontos megtalálni a módját, hogyan tudunk kitűnni közülük egyedi hangvétellel és értékteremtő tartalmakkal.

Mérjük fel a rendelkezésre álló erőforrásainkat is! Mennyi időt és energiát tudunk a közösségi média tevékenységünkre fordítani? Rendelkezünk-e megfelelő emberi erőforrással és szakértelemmel a tartalmak előállításához és a felületek kezeléséhez? A költségeket is fontos számba venni, legyen szó akár fizetett hirdetésekről vagy külsős szakemberek bevonásáról.

A Meraki profi csapata segít, hogy a közösségi média platformjaid szárnyra kapjanak, és az üzleti céljaid szolgálják. Ismerd meg hogyan dolgozunk, és milyen eredményeket értünk el ügyfeleinkkel!