Skip to main content
Tartalomjegyzék

CTR jelentése: ha betalál, dől a kattintás

2022. október 26

A marketingben az a szép, hogy a tudatos építkezés a legtöbb esetben meghozza a gyümölcsét, és ami a legjobb, hogy ez nemcsak elméleti síkon van így, hanem számokkal is alátámasztható. Az online marketingben használt mérőszámok köre igen színes, ezek táborát erősíti a CTR is, ami az átkattintási arányt mutatja meg. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, hogy mi a CTR jelentése, hogy jelzi a felhasználói aktivitást és milyen módszerekkel lehet feltornászni ezt a számot.

Mi az a CTR?

A CTR, vagyis click through rate mérőszám azt mutatja meg, hogy milyen arányban voltak azok az emberek, akik látták az adott hirdetést, linket és rá is kattintottak. Lévén, hogy egy átkattintási arány, olyan esetekben értelmezhető a mutatószám, ahol valamire rá kell kattintani, például egy social mediában megosztott blogposztra, egy hirdetésre, egy hírlevélben elhelyezett linkre stb. Több területen is értelmezhető, leginkább a PPC hirdetéseknél, a SEO tartalmaknál és a hírlevelek esetében találkozhatunk vele.

Ha tehát egy tartalom jól sikerül és betalál akkor a user kattint és végső soron a landing oldalon vagy éppen a weboldalon köt majd ki. Ezzel a mutatószámmal az adott kampány, kampányegység sikerét könnyedén mérni lehet. Lényeges azonban, hogy a megfelelő eredményhez a CTR szükséges, de nem elégséges feltétel. Mit sem ér ugyanis akkor, ha végső soron nem történik konverzió, vagy ha átkattintanak ugyan, de a visszafordulási arány túl magas, vagyis a céloldalon landolók idő előtt elnavigálnak, valószínűleg azért, mert nem tetszik nekik a tartalom, a forma vagy olyan technikai problémákba ütköznek, mint az oldal betöltési sebessége.

A CTR számolása

A CTR egy arányszám, amit akkor kapunk, ha a linkre kattintók számát elosztjuk azok számával, akik találkoztak az adott tartalommal, például a hirdetéssel, majd pedig megszorozzuk százzal.

Ha tehát a hirdetésre 15-en kattintottak és 150-en látták, akkor a CTR:

(15/150)*100=10%

Az arányszám értelmezése egyszerű, azt jelenti, hogy azok közül, akik látták a hirdetést 10% kattintott, vagyis 10-emberből 1 érdeklődését keltett fel annyira a tartalom, hogy hajlandó volt kattintani is.

Mi hat a CTR értékére?

Az átkattintási arány alakulását több tényező is befolyásolja. A következőkben ezeket vesszük sorra!

A helyezés

Az átkattintást jelentősen befolyásolja, hogy a tartalom, például egy PPC kampánynál az oldalon hányadik helyen jelenik meg, vagyis az ad rank. A helyezést -attól függően, hogy fizetett vagy organikus tartalomról van szó- befolyásolhatja a hirdetésre költött összeg, a megfelelő SEO-zás és természetesen a versenytársak tartalmainak minősége is.

Az alkalmazott eszköz

Nem mindegy az sem, hogy a felhasználó milyen eszközön nézi a tartalmat. Mobilon ugyanis sokkal szívesebben kattintanak, mint laptopon. Ennek a hátterében megannyi magyarázat állhat, például az, hogy a legtöbben akkor böngészik a mobiljukat, amikor „ki kell tölteni az időt”, így megengedik maguknak, hogy a linkek mentén elkalandozzanak, vagyis kattintsanak.

A relevancia

Herbert Paul Grice a társalgás vonatkozásában határozott meg 4 maximát, aminek érvényesítésére érdemes törekedni. A mennyiség, a minőség és a mód irányelvei mellett helyet kapott a relevancia is. Nem csoda, hogy egy speciális kommunikációs forma, a reklám keretében is óriási a jelentősége. A képlet egyszerű, ha a tartalom nem érdekes, vagy nem elég vonzó a felhasználó számára, akkor nem fog kattintani. A userek véleményüket nem rejtik véka alá, ha valami nem nyeri el a tetszésüket, akkor egyszerűen a kattintás hiányával büntetnek. A tartalomnak összhangban kell lennie a célcsoport elvárásaival, csak így érhető el kattintás.

A dolog azonban nem ér véget a CTR-rel! Nem elég a usert átterelni a céloldalra, ahhoz, hogy konverzió szülessen, azt kell kapnia, amire számít, de még inkább annál jobbat. Ha a landing oldal másról szól, mint a hirdetés, vizuálisan vagy tartalmilag nem üti meg a mércét, esetleg 3 mp-nél tovább tölt be, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a user nem fog az oldalon időzni, nem lesz konverzió a végeredmény, így minden erőfeszítés és pénz, amit az oldalra terelésre fordított a vállalat az az ablakon kidobott pénz.

Persze mindenki arra kíváncsi, hogy mi számít jó CTR-nek, hogy elég jó-e már vagy a futottak még kategóriára sem elég. A helyzet az, hogy mivel ez egy sokoldalú fogalom, így nem mindegy, hogy az organikus találtok, a hírlevelek vagy a PPC hirdetések kontextusában használjuk. Egy Google search hirdetés esetén már örülhetünk, ha az átkattintási arány 1,9%, míg a hírlevélnél az átlagos érték 2,5% mondható elfogadhatónak.

Tippek, amelyekkel javítható a CTR

A CTR javítására számos eszköz bevethető, attól függően, hogy milyen típusról van szó. Íme néhány tipp, hogy növeld a CTR-t!

1. A figyelemfelkeltő tárgysor az e-mail kampány sikerének a titka. Légy kreatív és merész, használj szimbólumokat, emojikat!

2. Vesd be a hirdetésbővítményeket! Ennek segítségével a találati oldalból nagyobb rész jut a hirdetésnek, így a figyelem felkeltésére is nagyobb az esély.

3. Ösztönözz CTA-val! Néha a legegyszerűbb megoldás a legjobb: egyszerűen meg kell mondani a usernek, hogy mit várunk tőle. Ha kattintást, akkor hívjuk fel erre a figyelmét egy call to action (CTA) segítségével.

4. Tesztelj! Az A/B teszt segít annak kiderítésében, hogy mi az, ami felkelti a felhasználók figyelmét.

Te tudod a célod, mi pedig a Merakinál ismerjük az utat! Vedd fel a kapcsolatot velünk és segítünk terveid megvalósításában!