Skip to main content

Brandépítés: így írd be magad a célközönség emlékezetébe

2023. 10. 06. 
szerző: Törökné Nagy Monika

A vállalkozás sikere áll vagy bukik azon, hogy mekkora energiát és milyen szaktudást állítunk a brandépítés szolgálatába. A brand, vagyis a márka alapjaiban határozza meg a termék vagy a szolgáltatás kelendőségét, nem csoda hát, hogy blogok, könyvek tucatjai foglalkoznak azzal, hogy hogyan is lehet ezt jó csinálni. A Meraki Marketing számtalan márka felépítésében közreműködött már. A tapasztalatunkra támaszkodva bemutatunk 4 olyan eszközt, ami segít abban, hogy egyedi és sikeres márkát építs!

Miért fontos a brandépítés?

A márkaépítés a komplex marketing tevékenység része. A célja a márka üzenetének közvetítése, a bizalom kialakítása, a „történet” elmesélése. Jelentős szerepet tölt be a vásárlói döntések során, gondoljunk csak bele, mi is szívesebben vásárolunk egy olyan webshopból, ami megbízhatónak tűnik, amit ismerünk vagy amiről hallottunk. 

A brandépítés nem a termékek és a szolgáltatások, az új akciók promotálásáról szól. Ennél sokkal tágabb perspektívát jelent, segítségével ugyanis identitást adhatunk a cégnek, amelyhez a vásárlók könnyebben tudnak kapcsolódni. Ha pedig könnyebben kapcsolódnak, akkor könnyebben meg is jegyzik a márkát, vagyis növekszik a márkaismertség. Ha pedig ismerik, akkor nagyobb valószínűséggel vásárolnak is. És így bezárul a kör.

Brandépítés az alapoktól

Az első lépés a márkaidentitás megtervezése. A logó és a színpaletta olyan vizuális elemek, amelyek azonosítják a márkát, és az emberek számára azonnal felismerhetővé teszik. A logó kialakítása és a színek kiválasztása gondos tervezést igényel, hiszen ezek hívják elő a márkához kapcsolódó értékeket és üzeneteket.

A márkaszemélyiség meghatározásával a márkának emberi tulajdonságokat tulajdoníthatunk, ami segít az embereknek azonosulni vele. Például, egy márkaszemélyiség lehet fiatalos és vidám, vagy komoly és megbízható. Végül, de nem utolsósorban, a márkának ki kell alakítania egy erős és hatékony üzenetet, ami tükrözi azokat az értékeket és célokat, amelyeket a márka képvisel.

A piackutatás elvégzése segít feltérképezni a potenciális vevők igényeit, elvárásait és viselkedését. Ezen információk alapján könnyebb lesz a célcsoportra szabott marketingstratégia kialakítása.

A célcsoport szegmentálása lehetővé teszi, hogy a márkáépítés és a marketing erőforrásait hatékonyabban használjuk fel, és célzott üzeneteket küldjünk a különböző vevőszegmenseknek. A buyer personák kialakítása pedig a célcsoport még mélyebb megértését segíti elő. Ezek a fiktív karakterek reprezentálják a különböző vásárló típusokat, és segítenek jobban megérteni, hogy melyik vevő milyen problémákra keres megoldást, és milyen kommunikációval lehet hozzájuk hatékonyan szólni.

Középpontban az élmény

Az élményalapú brandépítés olyan stratégia, amely a fogyasztók érzelmeire és élményeire összpontosít. A sikeres márkák nem csak termékeket vagy szolgáltatásokat kínálnak, hanem személyes élményt is. A fogyasztók hűségesebbek lesznek egy olyan márkához, amely pozitív élményeket nyújt számukra.

Az élményalapú brandépítés során a márkák részletesen kidolgozzák, hogy milyen érzéseket és élményeket szeretnének közvetíteni. Ez lehet egy egyszerű weboldal tervezése, ahol a felhasználók könnyen megtalálják a keresett információkat, vagy egy luxus üzletben történő vásárlás élménye, ahol minden részlet gondosan megtervezett és magas színvonalú. Az élmény tehát igen sokféle lehet, a lényeg minden esetben, hogy pozitív nyomot hagyjon a fogyasztóban.

Ha jól dolgozunk, akkor munkáink eredményeképpen márkahű vásárlóink, követőink lesznek. Ha ugyanis a fogyasztók pozitív élményeket tapasztalnak egy márkával kapcsolatban, újra és újra vásárolni fognak tőlük. A vevői hűség kulcsfontosságú a hosszú távú üzleti sikerhez, mivel a hűséges vevők rendszeresen bevételt hoznak a vállalkozás számára.

A tudatos márkaépítés következtében elkötelezett fogyasztóink lesznek, akik nemcsak rendszeresen vásárolnak, de szívesen ajánlják a márkánkat ismerőseiknek, barátaiknak, egyfajta márkanagykövet szerepet töltenek be.

Brandépítés: jó példák a Merakitól

A következőkben olyan eszközöket mutatunk be, amik nálunk már bizonyítottak, így bátran ajánljuk őket mindenkinek!

A profi weboldal az aduász

A márkaépítés egyik sarkalatos pontja, egyik legfontosabb csatornája a weboldal. Ezek a digitális névjegyek biztosítják az online jelenlétünk alapját. A céges weboldal olyan, mint a CV az álláskeresőnek. Az első frontvonal, amivel a célcsoport tagjai találkoznak, tehát ez alapján kategorizálják a cégünket és döntenek arról, hogy érdemes-e a tovább böngészni, visszatérni az oldalra.

Egy jó weboldal kifejező dizájnnal rendelkezik, lényegre törő, a SEO követelményeinek megfelelő tartalommal töltötték fel és elvégezték a megfelelő technikai beállításokat.

Munkánk keze nyomán készült el például a Remred weboldala, ami 2021-ben elnyerte az Év Honlapja elismerést az ipari weboldalak kategóriában.

Figyelemfelkeltés audiovizuális tartalommal

Számtalanszor hallottuk már a mantrát, hogy az audiovizuális tartalmakat sokkal könnyebben jegyzi meg az ember, így érdemes ezt a fegyvert bevetni a márkaépítés során is. Nagyon fontos, hogy jó felületen, jó üzenettel és jó közönségnek süssük el ezeket a tartalmakat, mivel csak így tudnak igazán nagyon szólni. És persze mondanunk sem kell, hogy a megfelelő minőségű kivitelezésből semmi szín alatt nem érdemes engedni.

A Merakinál a videós üzletágnak köszönhetően több ügyfelünk számára is készítettünk ilyen jellegű tartalmakat. A SERCO Informatikai Zrt. számára például videós beszélgetős sorozatot indítottunk, az IT Aktákat, ami a mai napig is fut, hétről hétre új részekkel jelentkezik. Olvasd el az erről szóló esettanulmányunkat!

A szakértői pozíció erősítése digitális kiadványokkal

Egyes márkák esetében különösen nagy szerepet kap a szakértői státusz megerősítése. Ezt a célt szolgálhatják a különféle digitális és print kiadványok, amelyekben megjelenik a cég szellemisége, világlátása, a munkatársak gondolatai.

A digitális kiadványokat egyszerűen lehet online, a weboldalon keresztül, hírlevélben terjeszteni, a print anyagok pedig jó szolgálatot tehetnek a kiállításokon, vásárokon. 

A Meraki közreműködésével többféle kiadvány is készült már: a Bixpert számára például online e-füzeteket készítettünk, melyek célja az edukálás, a HRmaster számára pedig egy negyedévente megjelenő magazint indítottunk el.

Ne feledjük a munkáltatói márkát

Ha már márkaépítés, akkor érdemes kitérni a munkáltatói márkára is. A két szorosan összefüggő terület egymást építi, támogatja. Az erős márka csak úgy vonzza a jobbnál jobb szakembereket, ahhoz azonban, hogy értékes jelentkezőket gyűjtsünk, kommunikálni kell a márka előnyei munkavállalói szempontból is.

Cégünk az Abesse számára készített employer brandig kisfilmeket, melyek célja a jelentkezők számának növelése volt. A projektről itt olvashatsz részletesen!

A márka az üzleti vállalkozásod alapja. Törődj vele és bízd olyan emberekre, akik hozzáértő meglátásaikkal annak fejlesztéséért dolgoznak. A Meraki a kkv-któl a nagyvállalatokig, mindenki számára megtalálja a legmegfelelőbb megoldást. Vedd fel velünk a kapcsolatot!