Skip to main content

Weboldal karbantartás

2023. 05. 30. 
szerző: Törökné Nagy Monika

A weboldal ma már elengedhetetlen felület a vállalkozások számára. Értelemszerűen, egy webshopnál az online jelenlét nélkül nem is működhetne a cég, nem szabad azonban lebecsülni az értékét egyéb, szolgáltatást kínáló vállalkozások esetében sem. Ma már a cégek többsége eljut arra a pontra, hogy megérti és elfogadja a weboldalak fontosságát, annak felismerése viszont egy következő lépés, hogy a weboldalt nem elég létrehozni, azzal törődni is kell. Ebben a blogposztban a weboldal karbantartás témáját járjuk körül. Miért van rá szükség? Hogy történik és miért érdemes szakértőkre bízni? Jöjjenek a részletek!

A weboldal olyan, mint egy bicikli: egy megbízható eszköz, ami hozzásegít a célok eléréséhez. Az új bicikli szélsebesen suhan, menet közben nem áll le, nem jelentkezik semmiféle hiba. Idővel azonban a használat jelei megmutatkoznak rajta, a környezeti tényezők következtében veszít új színéből. Ha nem fordítunk kellő figyelmet a bicikli karbantartására, akkor idővel meghibásodhat, elromolhat, ha azonban törődünk vele, javítgatjuk, akkor az állapotromlást el lehet kerülni.

Valahogy így van ez a weboldalaknál is. Ha azt szeretnénk, hogy az oldal tökéletesen működjön, sőt, egyre jobb és jobb legyen, akkor bizony a weboldal karbantartást nem lehet megúszni.

Weboldal karbantartás: ellenőrzőlista

A weboldal karbantartás során felmérjük, hogy az oldal a lehető legjobban teljesít-e és ha nem, akkor kijavítjuk azokat a hibákat, pótoljuk azokat a hiányosságokat, amik visszavetik a teljesítményt. A karbantartási feladatok igen szerte ágazók, vannak köztük olyanok, amiket minden héten el kell végezni és vannak olyanok is, amiket ritkábban, néhány havonta vagy évente. Ez tehát egy véget nem érő folyamat. Nézzük, milyen ellenőrzéseket kell elvégezni!

 

Hetente kell elvégezni

  • hetente frissíteni kell a bővítményeket, a szoftvert
  • a frissítést követően végig kell nézni, hogy jól működik-e az oldal
  • érdemes minden héten friss blogbejegyzést közzétenni
  • ellenőrizni kell a linkeket, hogy megfelelően működnek-e: a nem működő linkeket cserélni kell
  • célszerű a kapcsolati űrlapot is megnézni, hiszen itt lépnek kapcsolatba az ügyfelek a céggel
  • ellenőrizni kell a tárhely kapacitását, működését és a frissítéseket

Havonta kell elvégezni

  • minden hónapban egyszer le kell ellenőrizni a weboldal teljesítményét, különösen a kulcsfontosságú oldalakét, például a szolgáltatás oldalakat vagy a kapcsolati oldalt
  • figyeljük, hol magas a visszafordulási arány, vannak-e kiugrások, hol lehetne javítani
  • mérni kell a betöltési sebességet, ha nem megfelelő akkor érdemes például optimalizálni a képek méretét, engedélyezni a gyorsítótárazást stb.
  • ellenőrizni kell a fizetési folyamatot és a biztonságosságot

Néhány havonta kell elvégezni

  • a weboldal használhatóságának ellenőrzése
  • célszerű megnézni a kattintásokat, milyen utat járnak be a felhasználók
  • az ellenőrzés során térjünk ki a grafikákra, vizuális elemekre is
  • frissítsük a képeket
  • gondoljuk újra a meta leírásokat és a meta címeket
  • ellenőrizzük az oldalt mobilon is és különböző böngészőkben
  • a felugró ablakokat, az űrlapokat és a CTA-kat is érdemes frissíteni
  • ne feledjük a biztonsági mentés ellenőrzését

Évente kell elvégezni:

  • dizájnelemek frissítése
  • a főoldal és az aloldalak ellenőrzése, az elavult szövegek cseréje releváns és naprakész tartalomra
  • domain név újragondolása

 
Miért fontos a weboldal karbantartás?

A weboldal frissítése nem csak egy lehetőség, a hosszú távú zavartalan működéshez nélkülözhetetlen. A karbantartott oldal gyors, releváns információkat szolgáltat és a vásárlást, a kapcsolatfelvételt támogatja, nem pedig akadályozza.

Ha egy weboldallal „törődnek”, akkor azt a Google is meghálálja méghozzá úgy, hogy előrébb kerülhet a rangsorban. Ez különösen fontos, mivel a userek a Google találati lista első helyezettjeinek szentelnek figyelmet. Egyes SEO  szempontok a weboldal frissítéseire vonatkoznak, ezeket érdemes szem előtt tartani. Tudj meg többet a SEO-ról egy korábbi blogposztunkból!

A weboldal karbantartása elengedhetetlen, ha elsőrendű felhasználói élményt szeretnénk elérni. Ennek köszönhetően az oldalbetöltés gyors lesz, a vásárlók könnyen eligazodnak, minden a konverzió felé tereli majd őket. Egy jól működő oldal professzionális képet fest és növeli a bizalmat.

Nem mellesleg a rendszeres ellenőrzéssel költségeket is megtakaríthatunk, hiszen a hibákat korán észre lehet venni és mielőbb ki lehet őket javítani. Bár a rendszeres ellenőrzéseknek némi költsége van, ez azonban még összeadva is kevesebb, mint egy nagyobb hiba elhárítása.

Azok a cégek, aki hajlandók áldozni a karbantartásra sokkal nagyobb biztonságban tudhatják az online felületeiket. Rengeteg hiba forrása lehet, ha a megfelelő biztonsági frissítéseket nem végezzük el. A kiberbűnözők folyamatosan változtatják, finomítják eszközeiket, ehhez pedig a szoftvergyártóknak is igazodni kell. A különféle keretrendszerekre időről időre frissítések jelennek meg, választ adva a rosszindulatú támadók akcióira. Ezeket a frissítéseket telepíteni kell, ellenkező esetben az oldal sebezhetővé válik.

Weboldal karbantartás szakérőkkel

Két út áll a vállalkozások előtt: vagy igyekeznek házon belül megoldani a rendszeres ellenőrzéseket vagy pedig szakemberre bízzák. Hosszú távon célszerűbb szakértőknek kiadni ezt a feladatot, mivel itt a márka hírneve forog kockán, ami pedig hatalmas tét. Elég néhány hiba és a vásárlók bizalmukat veszíthetik. A szakértők azonban értik a dolgukat és mindenre kiterjedő weboldal karbantartási szolgáltatásokat kínálnak.

A Meraki nemcsak hagyományos és modern weboldalak tervezését és megvalósítását vállalja, hanem karbantartást is. Tudjuk, hogy a hosszú távú siker és a költségmegtakarítás az alaposságon és a körültekintésen múlik, ennek szellemében gondoskodunk a ránk bízott weboldalakról.

Ismerd meg, hogyan dolgozunk! Kattints a weboldalra!